joi, 23 aprilie 2015

Car. Macar. Ma car.



Pe el l-am intalnit intr-o zi, la un fel de conferinta a sufletelor tari dar ranite. Pe celalat, intr-o autogara a destinelor, in timp ce ma pregatam sa plec...spre alte destine.

Primul, avea multi cai putere sub capota bine slefuita din garajul acela in care-si pierdea noptile. Strajnic garaj! Strajnice nopti! Era genul acela in care, daca bagai piciorul (pana la fund) ramaneai nu numai cu rezervorul, ci si cu sufletul -gol-
L -am cunoscut pe vremea cand conduceam un Passat . Ieftin si comod. Cu consum de 6%.  Ii faceam plinul rar si mai mereu mergeam pe rosu. Directia ii era buna, doar ca se aprindea mai mereu...un beculet care  anunta zilnic ''alcool la bord''
Ajunsesem sa ma intreb, putin interzisa, daca  merge cu motorina sau cu vodka.

Passat-ul avea un singur numar de inmatriculare. Predefinit. Sau...prea definit , mai bine spus.
Celalalt ''autoturism'', marca ...divortat, isi schimba des placutele...O adevarata lupta sa il identific! O adevarata nebunie sa vreau , sau sa sper ca o sa il pot conduce.

Acesta din urma, avea un interior impecabil.In multe culori. In si mai multe nuante. Exteriorul era negru -pustiit cu tente de tradare de la fosta...proprietara.
I-am atins schimbatorul si putin pedalele. Cand motorul era oprit. N-avea cd-player.'' Muzica , mi-a soptit la o intersectie fara prioritate, ma deprima''

Intre timp, Passatul a fost scos la vanzare.  Oricum, nu stiu cine s-ar fii oferit sa dea bani pe el, mai ales ca avea un pret aproape la fel de colosal ca si zgarieturile lasate de timp, in partea stanga.

Vedeti voi...barbatii, nu sunt decat niste masini.
Cele puternice atrag, dar sunt riscante . Si trebuie sa platesti scump. Poate prea scump uneori.
Celelalte, accesibile, iti ofera un soi de liniste si echilibru (financiar, emotional...) Te simti comod si relaxat . Poti sa urci cu bocancii plini de noroi, poti sa uiti de revizii sau cauciucuri schimbate...
Prea multa comoditate. Rutina. Kilometrii parcursi anapoda. Am decis ca trebuie, brusc, sa merg pe jos, in loc sa risipesc timpul , reparandu-l.

Cat despre celalalt.... autoturism... i-as trage o cheie , asa de ciuda. Sa inteleaga ca in viata, nu toate zgarieturile ies cu un polish.  Sau cu un nou strat de vopsea.

Pana atunci, eu...
''Tac. si inghit''

Un comentariu: